wrapper

ALEGERILE: acolo,
                alături,
                    aici !
A C O L O , la capătul lumii, de unde strănutul se aude binișor în toată România, americanii l-au ales, la destulă diferență, pe magnatul Donald Trump în defavoarea unei favorite europene și românești: Hillary Clinton. Nu procentele mă interesează ci desemnarea la butonul nuclear a unui personaj care nu prea-i înghite pe europeni, așa că jandarmul lumii
va impune condiții mai grele atât în Alianțe adică și U.E. cât și pentru toți românii. E interesant dacă până la 13, deci până duminică vor fi emise directive pentru Republica Moldova. Victoria lui Trump care nu se prea profila până la cele 2 (două) mari lovituri aplicate sub centură candidatei Clinton, adică exploatarea infecției pulmonare a soției lui Bill (când a lipsit 4 zile din campanie) și mai ales problema mail-urilor exact cu câteva zile înainte (mare maestru, s-a strecurat ideea ilegalităților după care scuze, scuze, scuze, dar răul a fost cu mari efecte!). Propaganda clintonistă a încercat să dreagă mohorul dar... votanții au flotat către Donald. Americanii vor avea un președinte slobod la gură dar care nu poate face ce vrea el, chiar cu sprijinul din Senat. E destulă democrație acolo ca acest exponent să nu greșească. Mai mult, tot așa, poate să nu-și încheie mandatul (ca Nixon).
A L Ă T U R I, adică în Basarabia, încă sovietic, unde Igor Dodon, un alt Smirnov din Transnistria dar acum al Moldavei, are prima șansă pentru turul II. NU SE FACE mai nimic de către România pentru care o fi, n-o fi, moldovenii pot să aplece tulpina acestei flori plângătoare către rușii care o vor întreagă Euro-Asiei deși e în plină Europă; va fi un test negru care va arăta prostia moldovenilor, indiferența U.E. și retragerea SUA care recent voia, totuși s-o cuprindă în Europa. Cetățeanul acela, Băsescu, nu prea poate să ajute pe Maia Sandu pentru că orice afirmație de unire ar dezavantaja-o. Așa-i capra cu fundul gol dar cu coada sus. Ce dac-ar fi vro 500000 de moldoveni cu cetățenie română, ce dacă se pot deplasa gratuit pe spatele românilor, vorba țiganului: arde satul... eu mă mut în altul! De fapt miile de moldoveni sunt deja cam toți prin Europa și nu-i mai doare nici de România nici de Republica Moldova: s-au mutat deja! Umbră de nădejde rămâne că la ceasul ultim săracii și necăjiții de peste Prut să aleagă venirea către civilizația europeană. Am fost optimist cu Hillary, sunt tare pesimist cu Maia.
A I C I, adică punctual în județul Vaslui. Iată parlamentarii de care tot vom vorbi în anii următori dacă nu vor fi muți ca până acum. PSD-A. Solomon, A. Birchal, I. Stativă (3), PNL-D. Olteanu (poate și Oana Iovu), PMP-C. Bichineț, de altfel un tip foarte inteligent și care merită să fie parlamentar; cam cu semnul întrebării Cristian Cosmin, un alt venetic pe liste ( păcat de doctorul Pavelescu, un om de toată isprava). Din redistribuiri, în raport de scoruri electorale, se va „completa” cu cel de-al VII-lea deputat.
LA SENAT: PSD, Gabriela Crețu, PNL-Nelu Tătaru și la ghici, bârlădeanul Toniță ori Doina Silistru. Partidele care obțin minimul 5%, la Vaslui sunt: PSD autoritar, bine organizat cu priza mare la pensionari, PNL cu tineretul propus (cu toate problemele lor, vor fi pe aproape de jumătate din cât va obține PSD). Mai intră PMP pentru că se află în acțiune Corneliu Bichineț, și, poate, ALDE. Nu obține 5% USR cu toți necunoscuții prezentați, iar alte partide pot ofta de pe acum chiar dacă alegători beți vor arunca ștampila pe vro
altă listă!
L A  I A Ș I. Situația se inversează puțin pentru că PNL e ceva mai puternic decât în alte județe în pofida ordonanței pentru traseiști. Printre cei care îi vom întâlni în parlament, foarte sigur sunt: Gavrilă C.; Bănicioiu N.; Ciuhodaru T. (ce „carieră” are micuțul doctor!) poate și Câtea V. (PSD), Bodea M., OpreaD, (PNL) și destul de sigur Movilă P. (ca orice om imparțial cu toate partidele) , iar în SENAT: Pănescu și Victorel Lupu (PSD): Scântei L. și Popa Mihaela (PNL), precum și Manolache M. (PMP). Nu cred că ALDE va trece pragul și nici USR cel proaspăt încropit.

                                                                                                                                                                                                                   (Vom reveni!)